Προστασία Φυτών ή φυτοπροστασία

Προστασία Φυτών ή φυτοπροστασία χαρακτηρίζουμε όλα τα μέτρα και τις ενέργειες που λαμβάνουμε για να τα προστατέψουμε τα φυτά μας

από μυκητολογικές ασθένειες, από προσβολές εντόμων και άλλων εχθρών (όπως σαλιγκάρια, πουλιά, μυρμήγκια), από ζιζάνια (ανεπιθύμητα χόρτα που φυτρώνουν γύρω από τα φυτά), καθώς και από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (έντονοι άνεμοι, παγετός, χαλάζι, καύσωνας).

Η φυτοπροστασία είναι μια απ’ τις βασικές δραστηριότητες που ανέπτυξε η Ένωση και τόσα χρόνια δίνει καθημερινά λύσεις στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.
Το δίκτυο με τα καταστήματα φυτοπροστατευτικών - γεωργικών εφοδίων της Ένωσης , λειτουργεί αδιαλείπτως όλα αυτά τα χρόνια, με γνώμονα την καλύτερη λύση για τον αγρότη της περιοχής και πάντα με την σφραγίδα των πιο αξιόπιστων σκευασμάτων πάνω στην αγροτική παραγωγή.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών, παρέχουμε την αναγκαία πληροφόρηση για την καλή και ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών.
Επιδίωξή μας είναι η καλύτερη δυνατή λύση στα προβλήματα φυτό -προστασίας , με επώνυμα προϊόντα, εγγυημένα, με αποτελεσματική κάλυψη των καλλιεργητικών απαιτήσεων .
Και πάντα σε ανταγωνιστικές τιμές, όπως μόνο η Ένωση μπορεί να προσφέρει.
Στο κατάστημα πώλησης φυτοπροστατευτικών - γεωργικών εφοδίων της Ένωσης, ο αγρότης της περιοχής θα βρει μια μεγάλη γκάμα, ικανή να καλύψει το σύνολο των αναγκών του.
Θα μας βρείτε στην οδό Ορέστου 41 στην Ν. Ορεστιάδα (δίπλα στο εργοστάσιο ζωοτροφών , και απέναντι από το διαγνωστικό κέντρο Δημόκριτος ).

Ζιζάνια τρόποι καταπολέμησης

Ζιζάνια ονομάζουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα που εμφανίζονται στο χωράφι μας   παρά τη θέλησή μας, φυτρώνουν δηλαδή εκεί που δεν τα σπέρνουν!


Τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα μπορούν να αποτελέσουν ένα διαρκές πρόβλημα στην καλλιέργεια μας, εμποδίζοντας τα φυτά μας να αναπτυχθούν.
Καλλιεργητικά μέτρα-Για να καταπολεμήσουμε τα ζιζάνια το πρώτο μέλημα του παραγωγού είναι με τις διάφορες εργασίες όπως σκάλισμα , θερινό όργωμα , αμειψισπορά κ.α.
Ζιζανιοκτόνα λέγονται τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που καταπολεμούν τα ζιζάνια.
Χωρίζονται ανάλογα με το χρόνο επέμβασης σε αυτά που εφαρμόζονται
πριν τη σπορά (προ σπαρτικά),
πριν το φύτρωμα (προ φυτρωτικά)
μετά το φύτρωμα (μετά φυτρωτικά)
Χωρίζονται ανάλογα με το τρόπο δράσης
σε καθολικά ,
σε εκλεκτικά .

Ο κόσμος των φυτών είναι ατέλειωτος όπως και ο κόσμος των εντόμων είναι απέραντος.


Τα έντομα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη της γεωργίας , χωρίς τα έντομα δεν υπάρχει ζωή στον πλανήτη μας.
Οφείλουμε στη σύγχρονη γεωργία να προστατεύουμε τα "ωφέλιμα έντομα ", επειδή είναι αυτά που ρυθμίζουν την ισορροπία στο περιβάλλον αλλά και στις καλλιέργειες κάθε περιοχής.

Με τις οδηγίες του υπεύθυνου επιστήμονα (Γεωπόνος),κρίνεται πως θα καταπολεμήσουμε κάποιο επιζήμιο έντομο και με ποιους τρόπους , πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο .

Τρόποι καταπολέμησης εντόμων με

καλλιεργητικά μέτρα-(αποφυγή αγρών με εντομολογικά προβλήματα -νηματώδεις),

(πιο πρώιμη η όψιμη σπορά για αποφυγή κάποιου εντόμου ).

μηχανικοί τρόποι-

(κάλυψη καλλιεργειών κ.α.)

βιολογικοί τρόποι-

(βιολογικά σκευάσματα , βάκιλος Θουριγγίας ,σκόνες πετρωμάτων ,παρακολούθηση πληθυσμών εντόμων κ.α.)

χημικοί τρόποι -

(με εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα )

συνδυασμός όλων των παραπάνω τρόπων-

(ολοκληρωμένη διαχείριση εντόμων )

Το Γεωτεχνικό τμήμα της Ένωσης γνωρίζοντας τα εντομολογικά προβλήματα των καλλιεργειών, φροντίζει οι λύσεις να είναι οι ενδεδειγμένες ,οι πιο αποτελεσματικές , και καινοτόμες .

Εφαρμόσαμε ίσως από τους πρώτους ,ολοκληρωμένη διαχείριση στις καλλιέργειες της περιοχής μας (σπαράγγι, σκόρδα ,μπρόκολο, αραβόσιτο κ.α.)


Οι μυκητολογικές ασθένειες φυτών

Οι μυκητολογικές ασθένειες φυτών ανήκουν στις μεταδοτικές ασθένειες οι οποίες οφείλονται στην παθογόνο δράση των μυκήτων. Οι αλλοιώσεις που προκαλούνται στους φυτικούς οργανισμούς μετά από προσβολή μυκήτων ποικίλλουν.

Μπορεί να γίνουν ορατές συνήθως με τη μορφή :

προσβολή των φύλλων με μεταχρωματισμό , κηλίδες ξηρές ,

καχεκτικά φυτά με κίτρινο , ωχρό χρώμα

σάπισμα σε καρπούς, ρίζες, και το λαιμό των φυτών, νεκρώσεων,

μαρασμού μετά από έμφραξη των αγγείων του φυτού και διακοπής της τροφοδοσίας του με νερό,

χλωρώσεων (κιτρινισμάτων) πάνω σε φύλλα ή άλλα μέρη του φυτού,

παραμορφώσεων π.χ. μικρά μεσογονάτια διαστήματα (βραχυγονάτωση), νανισμού,

μικροφυλλίας και μικροκαρπίας και

όγκων (υπερτροφίες).


Αποτέλεσμα των αλλοιώσεων αυτών είναι η πτώση φύλλων, ανθέων, καρπών, η αδυναμία και η αναστολή ανάπτυξης, και η αποξήρανση ή το σάπισμα διάφορων τμημάτων ή και ολόκληρου του φυτικού οργανισμού.

Πολλές φορές λαμβάνουν μορφές επιδημίας , μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή υποβαθμίζοντας την ποιότητα του προϊόντος, μειώνοντας την εμπορευσιμότητα της παραγωγής .

Διάφορες σημαντικές μυκητολογικές ασθένειες είναι : Ο περονόσπορος Οι σκωριάσεις Οι αδρομυκώσεις Η σκληρωτίαση Η αλτερναρίωση Το ωίδιο κα.



Το Γεωτεχνικό τμήμα της Ένωσης γνωρίζοντας τα προβλήματα των καλλιεργειών, φροντίζει οι λύσεις να είναι οι ενδεδειγμένες ,οι πιο αποτελεσματικές , και καινοτόμες .

Εφαρμόσαμε από το 2000 ,ολοκληρωμένη διαχείριση στις καλλιέργειες της περιοχής μας με εξαγωγικό κυρίως χαρακτήρα (σπαράγγι, σκόρδα ,μπρόκολο, αραβόσιτο κ.α.)

Συνεχίζουμε με προγράμματα ευφυούς γεωργίας , για την αντιμετώπιση σοβαρών εχθρών και ασθενειών στις καλλιέργειες της περιοχής μας .

.

 

 

 

Η επικοινωνία με τους Γεωπόνους της Ένωσης   Πατήστε εδώ