Συγκομιδή σπαραγγιών 2020

Συγκομιδή σπαραγγιών 2020

Η συγκομιδή σπαραγγιών για την άνοιξη του 2020 είναι σε εξέλιξη .

Το σπαράγγι θεωρείται στην Ευρώπη “ο βασιλιάς των λαχανικών” , για τη ιδιαίτερη θρεπτική του αξία . Είναι πολυετές φυτό, που ξεκινά να παράγει από το 3ο έτος μετά την φύτευση του . Τα εδάφη όπου καλλιεργείται είναι ελαφριά και γόνιμα στην κοιλάδα του ποταμού΄Εβρου και Άρδα.  Οι φροντίδες για την καλλιέργεια και την σωστή ανάπτυξη του είναι πολλές , όπως

  • η προστασία του από ασθένειες ( σκωρίαση, στεμφυλιο  ,κ.α.) και επιβλαβή έντομα .
  • η απαραίτητη άρδευση
  • τα σκαλίσματα
  • το σαμάρωμα
  • εφαρμογή εδαφοκάλυψης για πρωιμότητα

Οι παραγωγοί μας από νωρίς το πρωί, κάθε μέρα, βρίσκονται επί ποδός στις φυτείες τους , αφού η παραγωγή ανεβαίνει καθημερινά .

Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν δώσει μια ισχυρή ώθηση στη ανάπτυξη των βλαστών , δηλαδή του προϊόντος που πρέπει να συγκομιστεί .

Η μεγάλη δυσκολία βρίσκεται εδώ, αφού το υπάρχων εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί , αλλά και δεν μπορούν να μετακινηθούν εργάτες από τη Βουλγαρία , λόγω των μέτρων πρόληψης του κορόνα-ιού (covid-19).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών σπαραγγιών ,το εργατικό προσωπικό βρίσκεται πλέον πολύ δύσκολα , και καλύπτει μόλις το 50% των αναγκών σε χέρια για τη συγκομιδή των  σπαραγγιών . Συνέπεια της έλλειψης προσωπικού είναι κάποιες φυτείες να μη συγκομιστούν , με αρνητικές επιπτώσεις βέβαια στο γεωργικό εισόδημα των παραγωγών μας , αλλά και στην αγροτική οικονομία της περιοχής.

Από τη δεκαετεία του ’80 ξεκίνησε η δυναμική καλλιέργεια του σπαραγγιού στην κοιλάδα του Έβρου- Άρδα . Το σπαράγγι εξάγεται σχεδόν αποκλειστικά στην αγορά της Γερμανίας.Διαθέτει όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις ποιότητας(ISO, GLOBAL-GAP κ.α.). Συνεισφέρει σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια , στην αγροτική οικονομία της περιοχής με την άμεση εισροή συναλλάγματος.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται η ομάδα παραγώγων Βύσσας -ΑΣΚΓΕ Βύσσας με σύγχρονες εγκαταστάσεις, ασχολείται με την διαλογή , τυποποίηση και εμπορία (εξαγωγή) του προϊόντος . .