Ηλίανθος – έλεγχος των χωραφιών

Ηλίανθος – έλεγχος των χωραφιών

Η άνοιξη του ’20 βρίσκει τα χωράφια με ηλίανθο με ένα ικανοποιητικό φύτρωμα μετά και τις τελευταίες βροχοπτώσεις , σε όλη την περιοχή και προμηνύει μια καλή ανάπτυξη των νεαρών φυτών .

Καλά προετοιμασμένα χωράφια, κατεργασμένα στο ρώγο τους κρατώντας τη δομή του εδάφους, στις περισσότερες περιπτώσεις σε ιδανικά επίπεδα χωρίς να έχουμε συμπίεση των εδαφών .

Πρώιμα ξεκίνησε η σπορά του ηλίανθου φέτος στις αρχές Μαρτίου από τα Ρίζια , και ολοκληρώθηκε σε όλα τα αγροκτήματα της περιοχής έως τα μέσα Απρίλη .

Όμως επειδή η καλλιέργεια του ηλιάνθου καταλαμβάνει παραδοσιακά πολλές χιλιάδες στρέμματα εδώ και πολλά χρόνια , είναι αυξημένες και οι πιθανότητες για ασθένειες με το “σπάσιμο” της ανθεκτικότητας κυρίως στις νέες φυλές του περονόσπορου .

Μετά την τελευταία βροχόπτωση οι υγρές συνθήκες που επικρατούν είναι επικίνδυνες για προσβολές από περονόσπορο. 
Μετά από επιτόπιους ελέγχους σε χωράφια παραγωγών μας, διαπιστώθηκαν προσβολές από περονόσπορο , γιαυτό θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των παραγωγών μας , να επιθεωρήσουν τους αγρούς τους.

Οι παραγωγοί αυτή την εποχή οπωσδήποτε θα πρέπει να επιθεωρήσουν τις νεαρές φυτείες τους για τυχόν προσβολές από παθογόνα .

Περονόσπορος του Ηλίανθου (Plasmopara Holstedii)


Όταν τα φυτά ηλιάνθου έχουν προσβληθεί με περονόσπορο τα συμπτώματα τα οποία παρατηρούμε είναι:

  • Φυτά που παραμένουν κοντά
  • Η απόσταση μεταξύ των φύλλων είναι μικρή
  • Στα φύλλα παρατηρούμε χλωρωτικές κηλίδες

Η προσβολή μπορεί να αρχίσει από τον προσβεβλημένο σπόρο ή από τα φυτικά υπολείμματα στο χωράφι. Τα σπόρια του μύκητα μπορούν να επιβιώσουν από 6 έως 8 χρόνια.

Τα σοβαρότερα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν αν ο καιρός είναι βροχερός στις επόμενες βδομάδες από την σπορά.

Υπάρχει γενετική ανθεκτικότητα των φυτών του ηλίανθου στις περισσότερες φυλές του μύκητα, όμως, το παθογόνο μπορεί εύκολα να αναπτύξει νέες φυλές, κι έτσι να «σπάσει» η ανθεκτικότητα του ηλίανθου ,